Get Adobe Flash player

Termék adatbázis

Partnerek

Megosztom!

Hirdessen kedvezményesen a Kistermelőinfo.hu weboldalon! Kapcsolatfelvétel
Összes hirdetés megtekinthető az AJÁNLATOK menüpont alatt

Várhatóan augusztus közepéig kapják meg az új őstermelői igazolványokat a termelők

A közbeszerzés elhúzódása miatt egy-két hetet csúszhat az új őstermelői igazolványok elkészítése, így várhatóan augusztus közepéig kapják meg azokat a termelők - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Győrffy Balázs elmondta: az eredeti tervek szerint azok, akik március 31-ig kérvényezték az új igazolványt, július 31-ig kapták volna kézhez a kártyás, okos őstermelői igazolványukat. A csúszás miatt a jogszabályt módosítják, így a korábban kapott ideiglenes igazolványok szeptember 30-ig lesznek érvényesek.
A közbeszerezés eredményeképpen ugyanakkor a mintegy 190 ezer kártya elkészítésének összköltsége kevesebb mint a fele lesz a tervezettnek, nem éri el a 90 millió forintot - mondta a NAK elnöke.
Győrffy Balázs elmondta, várhatóan nyár végére, ősz elejére elérhető lesz az az okostelefonos alkalmazás is, amely az őstermelői igazolvány száma alapján megadja az őstermelő engedélyezett tevékenységeit. Ez funkció a NAK portálján is elérhető lesz, így például a fogyasztó meggyőződhet arról, hogy az őstermelő rendelkezik-e érvényes igazolvánnyal, illetve láthatja, hogy az értékesíteni kívánt terméket ő termelte-e. Mindez a gazdaság fehéredését is elősegíti.
A NAK elnöke elmondta: a megváltozott szja-törvény a korábbiakhoz képest pontosabban fogalmazza meg az őstermelői tevékenység végzéséhez szükséges feltételeket. A saját gazdaság alatt ugyanis nemcsak a saját tulajdonú földterületeket kell érteni, hanem a bérelt földterületeket, eszközöket is. A saját gazdaságnak ugyanakkor minden esetben Magyarország területén kell lennie.
Győrffy Balázs az öntözésfejlesztési pályázatról elmondta: 49,5 milliárd forinttal támogatják egyebek között a vízvisszatartást, a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodást, a takarékos öntözési technológiák elterjesztését. A hamarosan megjelenő módosítás eredményeként azonban lehetővé válik például a 12 évesnél idősebb gyümölcstermő ültetvények öntözésfejlesztése is.
Az MTI kérdésére elmondta: most mintegy 100 ezer hektárt öntöznek Magyarországon, de mintegy 500 ezer hektár öntözésére lenne igénye a gazdáknak egy felmérés alapján, de szerinte egymillió hektár öntözésére is mód lenne.
A sajtótájékoztatón átadták az első kártya alapú okos őstermelői igazolványt.

 

MTI, 2016. július 14.

Bejelentkezés

Az oldal teljes eléréséhez hozza létre fiókját!Hírlevélmod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa1719
mod_vvisit_counterTegnap2714
mod_vvisit_counterA héten7125
mod_vvisit_counterA múlt héten14174
mod_vvisit_counterA hónapban58665
mod_vvisit_counterMúlt hónapban172404
mod_vvisit_counterÖsszesen3918555